Semanarea rosiilor

rosii-gigant

Semanati semintele in rasadnite (vase de plastic/pahare de plastic cu pamant) si acoperiti-le cu un strat subtire de ingrasamant (se gaseste in magazine sau florarii). In fiecare rasadnita este recomandata semanarea a 2-3 seminte, la 6 mm adancime.

Utilizati un pamant fertil, afanat, bine drenat si bogat in materii organice cu un PH neutru sau alcalin.

Stropiti-le cu o cantitate mica de apa la temperatura mediului ambiant. Plasati rasadnitele in sera (sau acoperiti-le cu o folie de plastic pentru a se crea un efect de sera), intr-un loc cu multa lumina, la aproximativ 18-20 grade Celsius. Umeziti pamantul in mod regulat si lasati semintele sa germineze timp de 6-14 zile. Din momentul in care plantele incep sa apara, se inlatura folia de plastic pentru a beneficia de lumina de care au nevoie.

Plantarea rosiilor

rosii-gigant

Cand plantele ajung la o inaltime de 3 centimetri, mutati-le in ghivece de aproximativ 10 centimetri si tratati-le cu un ingrasamant solubil, din doua in doua saptamani. Udati-le in mod regulat.

In ultima parte a lunii aprilie si in prima parte a lunii mai (cand plantele ajung la o inaltime de 15-20 cm, au in jur de 4 frunze si inca nu au inflorit) puteti sa plantati rasadurile afara, intr-un loc insorit. Este recomandat ca plantele sa fie tratate saptamanal cu fertilizator de rosii.

Rosiile gigant pot fi plantate atat in gradina cat si pe balcon.

Daca rosiile se planteaza in gradina, este recomandat sa fie asezate pe randuri de 90-120 centimetri latime, iar distanta dintre plante trebuie sa fie de aproximativ 38-46 centimetri. Dupa plantare rasadul se uda cu 1-1.5 litri apa la cuib sau se iriga intre randuri. Nu se stropesc direct plantele!

Daca rosiile se cultiva pe balcon, in fiecare ghiveci trebuie lasata planta cea mai viguroasa.

Tomatele cer multa lumina, mai ales in rasadnita si solar. Au nevoie de multa hrana, de aceea trebuie cultivate in soluri fertile, ingrasate treptat cu ingrasaminte naturale.

Legarea rosiilor de araci sau de spaliere

Dupa ce rosiile ajung la o inaltime de 15-20 centimetri si sunt plantate in gradina sau pe balcon, este necesar ca acestea sa fie legate. Legarea se face cu sfori, inconjurand tulpina, dar fara a o strange pentru ca aceasta sa se poata ingrosa. Dupa ce rosiile infloresc se leaga a doua oara. De data aceasta, rosiile se leaga chiar pe sub frunza de unde pleaca florile. Scopul celei de-a doua legari este acela de a sustine rosiile.

Copilirea rosiilor

Copilirea rosiilor consta in ruperea tulpinilor laterale ale plantelor astfel incat sa ramana doar tulpina principala. Tulpinile laterale se rup, nu se taie pentru ca lama cutitului poate fi purtatoare de microbi.

Udarea rosiilor

rosii-gigant

Udarea se face la maxim 6-7 zile, in functie de gradul de uscare al pamantului. Primavara si la inceputul verii, rosiile se uda dimineata, pentru ca pamantul sa se incalzeasca in timpul zilei, iar plantele sa nu sufere de raceala din timpul noptii. Vara, udarea se face seara si noaptea, cand solul s-a mai racorit. La udare trebuie urmarit ca apa sa ajunga la radacini si nu direct pe planta, iar apa folosita sa nu fie prea rece.

Recoltarea rosiilor

Este recomandat ca rosiile sa ramana pe planta cat mai mult timp posibil, pentru a se coace complet.
In timpul verii va veti bucura de recolta dvs. de rosii.

rosii-gigant